onsdag 22. april 2009

KJÆRRINGKNUTER

....fortidens snacs.
Jeg kom plutselig til å tenke på da jeg var pur ung og var elev på folkehøgskole i trøndelag. Da var det ei hyggelig jente i 2.etasje på internatet som hadde hatt besøk av familien. De hadde med seg en stor boks med vannkringler til henne, noe som var veeeldig populært blant oss naboer.
Siden den gang har jeg ikke vært borti sånne kringler, men her om dagen begynte jeg å tenke på disse. Hva var det som gjorde denne baksten så populær? Kanskje var det mangel på snacs? I den tiden var det å løpe på kiosken et ukjent fenomen, ikke bare fordi det ikke var så vanlig, men vi hadde heller ikke penger til overs for sånt.
Så, i forundring over de gamle minnene bestemte jeg meg for å utforske fenomenet litt. Jeg lette på internett for å finne ei oppskrift på vannkringler, og bestemte meg for å prøve denne:


Vannkringler:
5 dl vann
50 g gjær
125 g margarin
60 g sukker
700 g hvetemel

Lag en vanlig fast gjærdeig som heves 60-90 minutter. Elt den om med mer mel og la den heve litt til. Deles opp i veldig små emner ( mine veide ca 80- 90 gram....vanskelig å få dem små nok ) som trilles ut til tynne tynne pølser som formes til kringler.

Disse slippes ned i en kasseroll med kokende vann til de flyter opp, og legges over på stekeplate. Rett inn i ovnen på 175 grader og stekes i 20 minutter.
Da blir de sprø og holdbare.

Ikke fortvil om du mislykkes,- det gjorde jeg i første forsøk. Deigen må være fast og pølsene tyyyyyynnne.....Noen av kringlene ble dyppet i sesamfrø før steking ( litt søl det der ) og det ga en nydelig nøttesmak.
Tror kanskje de ble laget litt større i gamle dager, men det er nok mange forskjellige varianter. Om de er større og stekes ved høyere temperatur vil de ikke vli tørre og sprø, men ligne mer på vanlig gjærbakst.

De ble kjempegode til et glass vin eller en kopp kaffe. Med eller uten litt ost eller smør.
Og en annen ting,- jeg fikk fylt opp krukka mi med noe som var litt sunnere enn kjeks full av smør og sukker:)
Da jeg studerte baksten etterpå, måtte jeg bare le litt. Jeg kalte baksten for kringler, men det er jo misvisende. Jeg har jo ikke laget kringler men knuter....derav navnet på min egen variant, nemlig KJÆRRINGKNUTER!

Ha en herlig dag!16 kommentarer:

Inger-55 sa...

Dette så spennende ut! Sikkert godt sammen med ost & kjeks også! Og som du sier....mye sunnere enn søte kjeks!
Sokkene og posen i forrige innlegg var supersøt!
Ønsker deg en flott dag!

Fjordheim sa...

Dette såg jammen godt ut. Og som du sier, mye sunnere enn de søte kjeksene en ofte har i seg.
Ønsker deg en god dag :)

Hanne sa...

Spør meg ikke hvordan jeg havnet her inne hos deg - det var vel en underfundig reise via-via-via andre blogger. Men det er en utrolig koselig blogg du har! Takk for at du deler denne oppskriften - den skal jeg teste ut!
Ha en fin, fin dag!

Nikoline sa...

Her i blogglandia står fristelsane ikø,og dette var ein av dei...
Får jo lyst å prøva nye ting enten det er håndarbeid eller mat kvar einaste dag etter at ein kom inn i denne fantastiske verden!
Takk for oppskrifta,det skal prøvast :0)

Strikkelines sa...

ojoj...syns de så både delikat og god ut...morsomt med mat du...kalla mæ førr gomatræva...sukk...æ lagde hjemmelagde kokosboller i går...mmmm

Oddbjørg sa...

Vannkringler vekker minner fra barndommen. Både farmor og mamma laget slike, og de var utrolig gode med smør og ost på. Jeg prøvde sjøl for mange år siden å lage dem, men ble ikke helt fornøyd med resultatet. Nå fikk jeg lyst til å prøve igjen; kanskje det blir ferske kringler til helga.
Oddbjørg (utflytta trønder)

Nunne sa...

Ja, vannkringler er gode. SÅnne baker jeg til jul, men noen ganger mist på sommern også, for det er smart med en BOKS kaker når man sitter ute og drikker kaffe.
Ser du har sukker, det er ikke nødvendig, men med bare 60 gram er det ingen bombe.
I Gjersvik, sos min svigermor, sto det alltid et stort blikkspann med kavring og et med vannkringler. Det var hverdagskost, ved siden av brød på frokostbordet...
Jeg har dem litt lysere enn dine, ellers gjøres det likt. Og rart hvordan vi husmødre har problemer med å få gjærdeig HARD nok... men denne MÅ være hard!

Som mine dager er sa...

Fantastisk. Og tenk at du fant oppskriften. Jeg fikk litt assosiasjoner til saltstenger, men det trenger ikke være det. Fristende så de ut iallefall og kanskje jeg prøver de ut.

Klem fra Marit

Janne i Fagerlia sa...

Har visst at det er noe som heter vannkringler, men har aldri prøvd å bake dette. Kanskje det blir nå, jeg blir litt inspirert, og så er det så artig å prøve noe nytt. Kan de fryses ned?

Nunne sa...

Hmm, du rørte ved noen gamle minner hos meg igår, og i natt har jeg vært på svigermors spiskammer..
Det var mye rart der i sin tid! :)
Må jamen bake vannkringler.
Jeg fant igjen en stor kakeboks her i helga, som jeg har leita etter uten å vite hvor var. Passer jo godt, den egner seg til en stoor porsjon!
Takk for inspirasjonen...

Stubbetufsa sa...

Artige kjærringknuter!

Muffin sa...

Nå ble jeg sulten. Dette så godt ut, nesten så jeg fikk lyst til å bake litt.

silje-sin sa...

De så kjempegode ut! Jeg liker så godt slike "gammeldagse" ting! Er de hule inni? Kanskje jeg må prøve dem ut en dag:) Ønsker deg en fortsatt fin helg! klem fra silje.

Anonym sa...

Hei, Loise!
Det ligger en liten utfordring til deg i bloggen min!
Ha en god dag!

Hulda sa...

Mmm, dette så veldig godt ut. :) Fint også.

Anonym sa...

Hei du !
Det er lenge siden jeg har sett på bloggen din. Det var bra du ikke sluttet slik du "truet" med.
Vannkringler lager jeg hver jul. Min oppskrift er sånn 1 l vann,100 g gjær, 2.5 kg hvetemel, 500 g smør. Jeg pleier å lage minst to slike posjoner for det er mange som liker dette. Fremgangsmåten er den samme og det må ikke jukses. De må kokes for å få den gode smaken.
Jeg prøvde å lage til påske et år men det ble liksom ikke det samme, nei dette hører jula til.
Vi spiser de med smør og hvitost.

Ellinor på Tonnes