mandag 18. august 2008

RØDT, SØTT, SURT..........

En kjapp tur til Sissel og Jan Inge resulterte i friske røde rips klar for geleproduksjon.

Herlige friske ripsbær. Det er nesten så det kiler i spyttkjertlene bare man ser på bildet. Det var ikke akkurat den rette dagen for dette, for tiden var egentlig for knapp. Men jeg hadde jo investert i en flott saftsentrifuge som skulle prøves ut, så da så..
Bæra ser unektelig fristende ut, ikke sant?

Og her ser dere vidunderet som skulle lage safta for meg.
Reklamen sier at denne maskinen skal klare å lage saft av det meste. Det er bare å putte oppi det du ønsker av frukt og grønt.
Jeg putta bæra oppi og satte i gang. Men det viste seg at den ikke er særlig god på rips.
Det er sikkert fordi det er for mye stivelse i disse bærene som er plukket litt før de er helt modne. Det ble veldig mye skum og lite saft.
Derfor var det bare å gjøre det på gammelmåten, jeg helte alt i en kasserolle og satte det til koking.Her kokes det opp....


Dette er det som er mest kjedelig...å vente på at saften skal siles fra.
Så er det ny koking igjen, nå med sukker tilsatt.

Glassene har vært en tur i stekeovnen på 100 grader imens, så de er helt sterile, varme og klar til å fylles med deilig rød glinsende gele :)


Og endelig.......her er resultatet.
Deilig tilbehør til vafler, oppå brødskiva med brunost, eller hva du måtte ønske....
Nam nam.

Til slutt
oppskrifta:

1 l rips
2 dl vann

kokes ca 10 minutter,- til det har saftet seg godt-og siles

Mål opp ferdig saft.
Hver liter saft tilsettes 800 g sukker og 1 ts vaniljesukker
Dette kokes til det består geletesten,- det tar ca 25 minutter.

Has i rene kokende varme glass som settes lokk på med det samme.9 kommentarer:

Anita sa...

Åh! Så flink du har vært!! Har litt rips vi også men har ikke kommet meg til åplukke ennå! Tror ikke jeg kommer til ågjøre det i år idet hele tatt! Pleier å safte litt, men..... ¨Skal sy flere vinhøner bare jeg får vært på S&S, så da får vi se om ikke du finneren som passer deg;o) God kveld!

Merete: sa...

Det så godt ut! Må si jeg lo litt av den forrige bloggen din! Du fikk deg i alle fall en ekstra trimtur! ;-D

LISBETH---<-@ sa...

Hihi, ja av og til er det bare å krype til korset og lage saker på gamle måten. Jaja, den kan vel brukes til noe annet og da er den helt perfekt.
Rips er nydelig da, gele er i hus her også, deilig.
Jo takk for lykke til med prosjektet. I dag har jeg fått opp en liten lysekrone, teppe er kommet på gulvet, nye gardiner er hengt opp og knotter til skapdørene er kjøpt.. Men nå gidder jeg ikke mer og tar kvelden. Fy så slitsomt det er med Ikea tur...både bein og rygg får seg en smell etter mye tråkking ;o)
Klem

Marit - "Som Mine Dager Er" sa...

Åh ah oh - det så bra godt ut !!!
Så utrolig flink du er som gjør dette.

Ellers takk for veldig koselig kommentar på bloggen i kveld. Vennskap er viktig og må pleies og jeg anser meg selv som heldig - jeg som har Tove som venninne.

Kos deg videre med kvelden Lovise!

Klem fra Marit

Syersken sa...

Å dette aå godt ut, mine ripsbær ikke helt ferdigmodnet enda, får nok høste de når vi kommer hjem fra Kreta. Pleier å lage sylteøy og saft. Deilig bær som hele familien elsker. Takk for koselig kommentar, ha ei super helg.

Besta sa...

Det så godt ut..plukka rips på Gjerseth i går men det har jeg lagt i frysern. Må prøve og få plukket mere så jeg kan lage gele no når du har gitt me oppskrifta. Det va lurt.

Inger sa...

Så deilig dette så ut. Tror jeg må prøve oppskrifta di. Har 2 store trær i hagen som naboen har høstet de siste årene. kanskje på tide å høste selv nå? Ha ei riktig fin helg.

Annemariesquilt sa...

Jøss så flink du er, det ser kjempegodt ut. Jeg bruker mine rips sammen med bringebær. De røres med sukker og fryses. Men i år ble det ikke noe særlig rips pga tørken, uhu..

LAPPEQURI sa...

Å kor døktig du er. Ser herligt ut.
Ha ei fin og kreativ helg:-))